Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ:"ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΜΗ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ"


Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, μίλησε στην εκπομπή «ΔΙΚΗ» και αναφέρθηκε στον νόμο περί ιθαγένειας τονίζοντας...



 Μεταξύ άλλων: «Θα υπάρξει αλλαγή στο νομοσχέδιο μέσα από τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή. Ο νόμος γράφτηκε για μια άλλη εποχή και πρέπει να το δούμε διαφορετικά. Πρέπει σαφώς να εξασφαλίσουμε πως δεν είναι μία off-shore εταιρία που έρχεται εδώ και μέσα από αυτή γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρέπει να είναι επιχειρηματίες που έχουν κάποια υπόσταση. Έχουμε άλλωστε Ρώσους επιχειρηματίες που έχουν πάει στην Αγγλία και έχουν αγοράσει ομάδες και τις έχουν κάνει πολύ γνωστές.

Πάντα θα έχουμε την προσπάθεια κάποιων να μπουν στον αθλητισμό για τους λάθους λόγους. Το θέμα είναι αν έχεις μια Πολιτεία που το ανέχεται αυτό ή μια Πολιτεία που τραβάει μια γραμμή και λέει “εδώ δεν δέχομαι τα πράγματα να προχωρήσουν”. Ο νόμος περί ελληνικής ιθαγένειας (ν. 2723) γράφτηκε για άλλη εποχή και δεν θα σταθούμε εκεί. Δεν πρέπει να γίνεται αυτό με κριτήρια εθνικά, κΠρέπει να γίνεται με κριτήρια πόσο φερέγγυος είναι ο επιχειρηματίας που έρχεται».

Για τα στημένα
Η κρίση φταίει, σύμφωνα με τον υπουργό, για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν απομαγνητοφωνηθεί 39.000 συνομιλίες σχετικά με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τονίζοντας: «Ούτε τα χέρια υπάρχουν για τη δουλειά ούτε η τεχνογνωσία. Οι φάκελοι που ήρθαν από την UEFΑ θέλουν αποκωδικοποίηση. Δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας. Πρέπει να φέρεις κάποιον που ξέρει ή που έχει ασχοληθεί με αντίστοιχες περιπτώσεις. Θέλει κόπο και χρήματα για να γίνει κάτι τέτοιο και η εποχή είναι δύσκολη. Αλλά επειδή νομίζω πως είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα, θεωρώ πως θα έπρεπε να γίνει η επένδυση».


Για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος
«Το επόμενο πρωτάθλημα δεν ξέρω ποιος θα το διοργανώσει, αλλά έτσι όπως γινόταν το ελληνικό πρωτάθλημα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοργανώνεται όπως μέχρι τώρα. Η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί μια αλλαγή στον αθλητικό χώρο και ειδικά για το ποδόσφαιρο υπάρξει έντονη αντίδραση για τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα», κατέληξε ο Παύλος Γερουλάνος αναφερόμενος στη διοργανώτρια αρχή και στο αυτοδιοίκητο της Super League.


Για την υπόθεση Ψωμιάδη
Στην εκπομπή «ΔΙΚΗ» παρουσιάστηκαν επίσης τρία έγγραφα σχετικά με την αποφυλάκιση του Μάκη Ψωμιάδη, όπου το πρώτο είναι το έγγραφο της 23ης Ιουνίου, όταν και έσκασε το θέμα των στημένων αγώνων με τον Ψωμιάδη εμπλεκόμενο. Το δεύτερο είναι το έγγραφο της 4ης Αυγούστου όπου εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψής του με την υπογραφή της συναρμόδιας εισαγγελέως Ευθυμίας Κούσβα και το τρίτο είναι το έγγραφο της 21ης Σεπτεμβρίου όπου η κα. Κούσβα συνυπογράφει την απόφαση αναστολής της. Τέλος, τρεις ημέρες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα στις 24/9, υπάρχει έγγραφο στο οποίο η Ευθυμία Κούσβα βρίσκεται μεταξύ των εισηγητών της (εκ νέου) προφυλάκισής του.


Για την βία σε σχέση με την χρηματοδότηση της Πολιτείας και το θέμα των συνδέσμων:
«Τον πρώτο ρόλο τον έχει πάντα η πολιτεία. Εμείς θα δώσουμε το ρυθμό μέσα στον οποίο θα γίνεται η συζήτηση. Δεν μπορεί κανείς να αποποιηθεί το ρόλο του. Στο ποδόσφαιρο μας δοκιμάζουν. Αν η στάση που κρατάμε είναι συνεπής. Μετράνε αυτά που λέμε. Όσο περισσότερο συνεπείς είμαστε, τόσο περισσότερους συμμάχους έχουμε. Έχουμε διακόψει πλέον τη χρηματοδότηση. Μόνο για τις φανέλες δίνουμε χρήματα αυτή τη σιτγμή. Αυξήσαμε και τις ρήτρες βίας. Αν δεν τηρήσουν το πειθαρχικό δίκαιο που έχουμε συμφωνήσει, δεν θα προχωρήσει η χρηματοδότηση. Αν τηρούνται όλα, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Για τις λέσχες είναι γνωστό ότι κινδυνεύουν από την ανομία. Τα ναρκωτικά και τα όπλα. Όλα αυτά τα οποία βρίσκει η αστυνομία κάθε φορά που μπαίνει σε συνδέσμους. Για να επιβιώσουν αυτοί οι χώροι πρέπει να μπούνε κανόνες στον τρόπο λειτουργίας τους. Αναστέλλουμε τη λειτουργία τους γι' αυτό το λόγο. Για να μπουν οι κανόνες. Την ευθύνη θα την αναλάβουν οι ομάδες».


Για τον Ηρακλή:
«Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Εμείς δεν εστιάζουμε σε ομάδες. Όποιος είναι εντάξει, δεν μπορεί να τον πειράξει κανείς. Ούτε το “μόνο οι μικρές και ποτέ οι μεγάλες” ισχύει. Αν δείτε και στα στημένα πρωταγωνιστούν οι μικρές ομάδες. Το ποδόσφαιρο τα έχει αφήσει ανοιχτά αυτά τα θέματα, όπως τη δικαιοδοσία του διαιτητικού, ώστε να μην κλείνει ο κύκλος. Αν κάποιος ερχόταν σε δύσκολη θέση, θα έβρισκε πάντα μια άλλη δίοδο».

Για τη μείωση στις κρατικές επιχορηγήσεις κατά 50 εκατ. ευρώ:
 «Δεν υπάρχει ακόμα κάτι τέτοιο. Θα βρούμε μια λύση με τον κ. Βενιζέλο. Εμείς έχουμε εξοικονομήσει πολλά χρήματα ως υπουργείο. Ίσως δεν χρειαστεί καμία περικοπή ή τουλάχιστον να μην γίνει τόσο απότομα».

Για την παρέμβαση της ΕΕΑ στις υποθέσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας:
 «Ο πολιτικός μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα. Ένα τηλέφωνο ενός δευτερολέπτου χρειάζεται. Αν όμως πεις στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού “κάνε αυτό”, τότε δεν θα παίρνει ποτέ απόφαση αν δεν της πεις εσύ. Εγώ δεν παρεμβαίνω. Δεν είναι ηθικοπλαστικός ο λόγος που δεν το κάνω. Είναι πολιτική απόφαση να μην παρεμβαίνω. Το έχω πει και στους βουλευτές του Βόλου. Δώσαμε αγώνα για να μην παρεμβαίνουν οι πολιτικοί.
 Από εμένα δεν υπήρχε παρέμβαση. Υπήρξε μόνο μια δημόσια τοποθέτησή μου ότι είναι υποχρέωση της ΕΕΑ να εξετάσει τις ιδιοκτησίες. Αν αυτό που είπα είχε επιρροή, χαίρομαι γι’ αυτό. Το αυτονόητο είπα. Ήταν μια προειδοποίηση προς τις ομάδες. Η ΑΕΚ ήρθε και είπε ότι της λείπει ένα χαρτί και ότι θα το φέρει. Όπως και έκανε. Ο Βόλος και η Καβάλα μας είπε… “αυτές είναι οι ιδιοκτησίες μας, πάρτε τες έτσι όπως είναι”. Οι ομάδες όμως είχαν προειδοποιηθεί. Δεν κατέστρεψε ο Γερουλάνος τον Βόλο, όπως λένε κάποιοι. Η ΟΥΕΦΑ ήταν αυτή που μας τον έφερε πίσω τον Ολυμπιακό Βόλου. Αρέσει άραγε στο Βόλο αυτό που τους είπε η ΟΥΕΦΑ για την ομάδα τους;»

Για το φαινόμενο τα πρωτοβάθμια όργανα να καταδικάζουν και τα δευτεροβάθμια να αθωώνουν: «Οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να είναι συνεπής. Να μην κρίνουν με άλλα κριτήρια τα ίδια πράγματα. Πρέπει να υπάρχει συνέπεια. Δεν πρέπει όμως να υπάρχουν και ακραίες αντιδράσεις. Χρειάζεται νηφαλιότητα. Όλοι όσοι εμπλέκονται πρέπει να συμβάλουν. Αθλητική και ποινική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητοι χώροι. Η πολιτεία δεν βάζει κανέναν στη φυλακή και αυτό είναι ευτυχές. Πρέπει όμως η πολιτεία να συνταχθεί για να πετύχουμε ορισμένα πράγματα. Εμείς έχουμε τον πρώτο λόγο και το πρώτο βήμα αλλά ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εγώ θεωρώ ότι η δικαιοσύνη κάνει αυτό που πρέπει. Βλέπω βήματα με θετικές διαθέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα και αποφάσεις που θα μας κάνουν εντύπωση. Δεν πρέπει, όμως, να μας απογοητεύει αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου