Σάββατο 7 Μαΐου 2011

"ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 6τη ΚΟΥΠΑ"

Έτοιμος να ράψει και το έκτο αστέρι στη φανέλα του είναι ο Παναθηναϊκός. Η ομαδάρα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς κέρδισε στον ημιτελικό της Βαρκελώνης τη Σιένα με 77-69 και αρχίζει τις προπονήσεις για την άρση της κούπας...


Την Κυριακή το απόγευμα, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελεί έκπληξη μεγατόνων. Δεν χάνεται αυτό το Κύπελλο. Απλά είναι τα πράγματα. Όποιος και αν είναι ο αντίπαλος, δεν έχει καμία σημασία...

Κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Ακόμη και όταν οι καλύτεροί παίκτες του Πεντάστερου, μέχρι την Κυριακή, δεν βρίσκονται στην ημέρα τους, υπάρχουν άλλοι να τους αντικαταστήσουν. Ο Διαμαντίδης ήταν εκτός παιχνιδιού στη μεγαλύτερη διάρκεια. Ε και; Υπήρχε ο εκπληκτικός Καλάθης. Ο Μπατίστ έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο; Και τι έγινε; Ο Βουγιούκας ήταν εκεί για να αναπληρώσει το κενό του. Τα τρίποντα του Νίκολας δεν ήρθαν. Δεν τρέχει μία... Όταν χρειάστηκε, τα έβαλε ο Φώτσης.

Για αυτό το ματς της Κυριακής, ανεξαρτήτως αντιπάλου, είναι μονόδρομος. Και οδηγεί στην κατάκτηση του έκτου ευρωπαϊκού τροπαίου από τον Παναθηναϊκό.

Η εξέλιξη του αγώνα...

Στο ξεκίνημα του αγώνα Παναθηναϊκός και Σιένα συμβάδιζαν στο σκορ, κυρίως χάρη στο δυνατό πρεσάρισμα των Ιταλών που ανάγκαζε τους Πράσινους σε λάθος επιλογές. Ο Καλάθης δεν είχε καθαρό μυαλό επιθετικά, με αποτέλεσμα να χαθούν επιθέσεις και η ομάδα του Πιανιτζιάνι να καταφέρει να πάρει κεφάλι στο σκορ με 5 πόντους (13-8), 4,5 λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Το μεγάλο όμως πρόβλημα του Τριφυλλιού ήταν τα αμυντικά ριμπάουντ, καθώς μετά από 7 λεπτά αγώνα είχε χάσει 5 (κυρίως χάρη στην παρουσία του Λαβρίνοβιτς), δίνοντας ισάριθμες νέες επιθέσεις στους αντιπάλους του, επιτρέποντάς τους έτσι να συντηρήσουν το προβάδισμα. Μάλιστα στο τέλος της περιόδου, αντί να περάσει ο Παναθηναϊκός μπροστά με 20-19, ένα αχρείαστο τράβηγμα της μπασκέτας από τον Μπατίστ, έδωσε το δικαίωμα στους διαιτητές να ακυρώσουν το τρίποντο του Διαμαντίδη. Στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Ζήσης πέτυχε καλάθι με την λήξη με αποτέλεσμα το σκορ να φτάσει στο 17-21.

Η τραγική εικόνα του Παναθηναϊκού δεν άλλαξε ούτε και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Χαμένα ριμπάουντ, λανθασμένες επιθέσεις, έλλειψη καθαρού μυαλού και ένας εκτός παιχνιδιού Διαμαντίδης, συνέθεταν το σκηνικό στο παιχνίδι των “πράσινων”, με αποτέλεσμα η Σιένα να ανεβάσει την διαφορά στους 7 πόντους (24-17), μετά από 12,5 λεπτά αγώνα.

Και μέσα σε όλα αυτά υπήρχε και η διαιτησία, που επέτρεπε το σκληρό έως και αντιαθλητικό παιχνίδι των Ιταλών, που βοηθούσε στο να βγουν εκτός ρυθμού οι παίκτες του Ομπράντοβιτς, ο οποίος έψαχνε λύσεις για να τους συνεφέρει. Η τακτική αυτή του Πιανιτζάνι όμως άρχισε να του γυρίζει... μπούμερανγκ, καθώς όσο και να μην σφύριζαν φάουλ οι διαιτητές, κάποια δεν γινόταν να μην τα υποδείξουν, με αποτέλεσμα Λαβρίνοβιτς και Ράκοβιτς να έχουν από 3 φάουλ 3 λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αφύπνιση κυρίως του Καλάθη και εν συνεχεία των Περπέρογλου και Φώτση (από ένα τρίποντο ο κάθε ένας), έβαλαν τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 3 πόντους (35-32).

Κάπου εκεί όμως ανέλαβαν δράση και πάλι οι διαιτητές κλείνοντας τα μάτια σε ένα αντιαθλητικό φάουλ στον Περπέρογλου (δόθηκε η μπάλα στην Σιένα) και ένα στον Μπατίστ (δόθηκε απλώς φάουλ), όμως οι Πράσινοι έδειχναν να έχουν ξυπνήσει για τα... καλά, φτάνοντας την διαφορά στους 5 πόντους (39-34) 1 λεπτό πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (40-36).

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου το καλάθι του Φώτση επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να ανεβάσει την διαφορά για πρώτη φορά στους 6 πόντους. Και πάλι όμως έκαναν την εμφάνισή τους σημάδια έλλειψης συγκέντρωσης, καθώς χάθηκαν 7 συνεχόμενες επιθέσεις με αποτέλεσμα να μην ξεφύγει η διαφορά. Η Σιένα όμως δεν μπορούσε να το εκμεταλλευτεί, καθώς ήταν εγκλωβισμένη από την ασφυκτική άμυνα του Τριφυλλιού. Και δεν ήταν μόνο αυτό... Ο Λαβρίνοβιτς έκανε το 4ο φάουλ (στα μέσα της τρίτης περιόδου) και τον ακολούθησε και ο Μος στην αμέσως επόμενη επίθεση, με αποτέλεσμα να χαλαρώσει η οπισθοφυλακή των Ιταλών και η διαφορά να φτάσει στο +11 με το λεϊ απ του Καλάθη και του 4 πόντους του Μπατίστ. Κάπου εκεί ο Παναθηναϊκός έδειχνε να χαλαρώνει, επιτρέποντος στους Ιταλούς να μειώσουν στους 7, έχοντας μάλιστα και την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν φάνηκε να πιστεύουν και τόσο στην ανατροπή. Έτσι, το τέλος της τρίτης περιόδου βρήκε τον Παναθηναϊκό στο +9 με 56-47.

Ένα τρίποντο του Χέρστον στο ξεκίνημα, φάνηκε να αναπτερώνει τις ελπίδες των Ιταλών που μείωσαν στους 6, όμως το τρίποντο του Διαμαντίδη ανέβασε και πάλι την διαφορά στους 9. Δύο λανθασμένες επιθέσεις όμως, επέτρεψαν στον Στόουνρουκ να απαντήσει, όμως ο Παναθηναϊκός δεν έμεινε αδρανής... Ο μαγικός Καλάθης και ο Βουγιούκας που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Μπατίστ, αύξησαν ακόμη περισσότερο την διαφορά για τους “πράσινους” (+11), οι οποίοι πλέον άρχιζαν να παίζουν με το χρόνο για να συντηρήσουν (και να αυξήσουν) το προβάδισμα, περιμένοντας το τέλος του αγώνα. Όπως και έγινε δηλαδή, με τον Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του να πανηγυρίζουν την πρόκριση στον τελικό, επικρατώντας 77-69.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 40-36, 56-47, 77-69

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 16, Φώτσης 14 (2), Σάτο 6 (1), Νίκολας 3 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (1), Βουγιούκας 6, Καλάθης 17
Σιένα (Πιανιτζάνι): ΜακΚάλεμπ 7, Ζήσης 4, Χέρστον 12 (2), Καραρέτο 2, Ράκοβιτς 10, Λαβρίνοβιτς 7 (1), Καουκένας 13 (1), Ρες, Ακιντέλε 4, Γιάριτς, Στόουνρουκ 4, Μος 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου