Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

"ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"

Mεγάλο Αφιέρωμα στον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση του έκτου ευρωπαϊκού τροπαίου στην ιστορία του έκανε η γαλλική ιστοσελίδα basket-ball.com, χαρακτηρίζοντας τον Παναθηναϊκό πράσινο γίγαντα!
Αναλυτικά το αφιέρωμα...



«Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον έκτο του τίτλο στην Ευρωλίγκα έπειτα από δύο νίκες στο Final Four της Βαρκελώνης κόντρα στη Σιένα και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Χάρη σε αυτόν τον τίτλο ο πράσινος γίγαντας έγινε η δεύτερη ομάδα με τα περισσότερα ευρωπαϊκά τρόπαια. Έχει όσα έχει κατακτήσει και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και βρίσκεται πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης (8 τίτλοι).

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει κατακτήσει τίτλους ως παίκτης (ένα Κύπελλο Κόρατς, ένα πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας, μία φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής και μία φορά δεύτερος σε Ολυμπιακούς Αγώνες), αλλά δεν είναι αυτοί οι τίτλοι που τον έχουν κάνει θρύλο. Είναι αυτοί που έχει πάρει ως προπονητής που τον έχουν μετατρέψει σε μύθο (οκτώ Ευρωλίγκες με τέσσερις διαφορετικές ομάδες, δέκα φορές πρωταθλητής Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό και μία φορά πρωταθλητής Γιουγκοσλαβίας).

Την Κυριακή απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος προπονητής όλων των εποχών κατακτώντας την Ευρωλίγκα παρά το γεγονός ότι έχασε το καλοκαίρι τρεις πολύ σημαντικούς παίκτες (Πέκοβιτς, Σπανούλης και Γιασικεβίτσιους). Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των μεγάλων προπονητών.

Άμυνα: το σιδηρούν παραπέτασμα

Κι όμως κανείς δεν τους περίμενε να φθάσουν μέχρι εκεί έχοντας χάσει αυτούς τους παίκτες. Επιπλέον αυτή την αγωνιστική περίοδο οι Έλληνες αντιμετώπισαν δυσκολίες στο Top 16 τερματίζοντας δεύτεροι στο γκρουπ τους πίσω από την Κάχα Λαμποράλ και δεν εξασφάλισαν την πρόκρισή τους παρά μόνο την τελευταία αγωνιστική.

Εξαιτίας της δεύτερης θέσης που κατέλαβαν, οι Αθηναίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά χωρίς το πλεονέκτημα της έδρας. Οι Αθηναίοι τελικά τα κατάφεραν να επικρατήσουν με 3-1 χάρη στην άμυνά τους και, κυρίως αυτή που έπαιξε ο Καλάθης στον Ναβάρο (12 πόντοι μ.ό. στα προημιτελικά ενώ στο Top 16 έχει 20π. μ.ό.).

Μετά τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός άλλαξε status και έγινε το φαβορί της διοργάνωσης. Στη συνέχεια οι άνδρες του Ομπράντοβιτς νίκησαν τη Σιένα, αν και παγιδεύτηκαν στην αρχή του αγώνα σ' ένα παιχνίδι χωρίς ρυθμό. Κάτι το οποίο βοηθούσε τους Ιταλούς, οι οποίοι ήταν μπροστά με τέσσερις πόντους στο τέλους του πρώτου δεκαλέπτου. Στη συνέχεια, όμως, έκαναν το παιχνίδι τους και έφθασαν στη νίκη με 77-69. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Σιένα ήταν πολύ «αδέξια» (25% στα τρίποντα και 36% στα δίποντα). Ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό αν οι Τοσκανοί ήταν πιο εύστοχοι.

Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός νίκησε και στον τελικό κάνοντας πολύ καλό παιχνίδι με εξαίρεση τα δύο τελευταία λεπτά. Οι Έλληνες νίκησαν με 78-70 και οφείλουν μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας τους στην άμυνα. "Η άμυνα ήταν το κλειδί για να πάρουμε αυτό το ματς" παραδέχτηκε ο Μάικ Μπατίστ μιλώντας για τον τελικό. Δεν είναι τυχαίο που στον Παναθηναϊκό μιλούν για την άμυνα. Έχουν στις τάξεις τους τον έξι φορές καλύτερο αμυντικό της Ευρωλίγκας, τον Διαμαντίδη.

Δεν οφείλουν όμως τον τίτλο μόνο στην άμυνά τους, αλλά και στο φοβερό δίδυμο Μπατίστ και Διαμαντίδη (ο MVP της διοργάνωσης και του Finalμ Four), οι οποίοι αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της ομάδας. Οι δυο τους αποτελούν εφιάλτες για κάθε άμυνα. Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στο Final Four χάρη στην άμυνά του και στο καταπληκτικό δίδυμο Μπατίστ και Διαμαντίδη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου